Kultur i Karlstad

Karlstad kultur

Karlstad är en stad som är rik på kultur. Här hittar du det mesta när det gäller teater, opera, film och olika typer av konserter. Du hittar även konst, museer och mycket mer för både gammal och ung. Ett hett tips är att du ser till att boka hotell i Karlstad och stannar ett par nätter så att du hinner med att se och uppleva allt du vill göra.

Gustav Frödings minnesgård

Åtta kilometer öster om Karlstad, hittar du Alsters herrgård. Detta är en minnesgård över Gustav Fröding och är en vacker 1700-talsherrgård som ligger i med en härlig utsikt över Vänern. Herrgården består av flera byggnader med en tillhörande herrgårdspark. I närheten hittar du vandringsleder, strandbad och fågeltorn. Passa på att njuta av en god lunch eller kanske en fika, med hembakat. Kika sedan in konstgalleriet, herrgårdsbutiken och utställningen o, Gustav Fröding.

Museum i Karlstad

Länsmuseet Värmlands museum, samt Sandgrund Lars Lerin hittar du på Sandgrundsudden. Här finns basutställningar, samt flera tillfälliga utställningar att beskåda. Sandgrund Lars Lerin är en konsthall som invigdes i juni 2012. Själva Sandgrund invigdes redan 1960, men var på den tiden en restaurang. På 1970-talet blev stället till ett danspalats, men idag är det alltså konst som är i dessa lokaler.

Upplev Karlstad

Utöver att Karlstad är en mycket vacker stad så finns det faktiskt en del annat att kika på med förutom kulturella ting. Löfbergs Lila arena, är en plats att se både hockeymatcher och konserter vid, och sommartid har staden i sig flera festivaler som är väl värda att besöka. Rally är något annat som är mycket populärt i Värmland och under ett par dagar i februari varje år, så anordnas det internationella rallytävlingar i Karlstad och dess omnejd. Denna rallyfest är för hela familjen och utöver att se spännande bilar som tävlar, så uppträder både lokala och kända artister.

Sola i Karlstad

Det finns ett talesätt eller ordspråk som många säger och det är att ”Sola alltid skiner i Karlstad”. Detta innebär inte som många tror, att det alltid är vackert väder här. Sola i Karlstad var egentligen Eva Lisa Holtz (1739-1818) som är en känd symbol för staden och även står staty utanför stadshotellet i Karlstad. Holtz var en servitris och ägde en krog i det gamla Karlstad. Hon var känd för sitt glada och ”soliga” humör. Det finns källor som påstår att hon även arbetade som glädjeflicka. En annan referens till sol i Karlstad, är kommunens egen logotyp, som är en glad sol.