Idrott

Se sport live i Göteborg

Göteborg är känt för att vara en fotbollsstad, med IFK Göteborg som stolthet, men naturligtvis utövas det en mängd andra sporter här, både bakom stängda dörrar och inför en publik. sport i GöteborgHär finns det många arenor och sporthallar i olika storlekar, så är du på besök i staden och behöver din sportfix så finns det många ställen som kan tillmötesgå dina behov, även om det givetvis är bra att i förväg skaffa sig ett hum om vilka matcher som spelas var.

De allra största sportevenemangen hålls vanligen på Ullevi, som är den största evenemangsarenan i Norden. Arenan byggdes i och med att det bestämdes att Sverige skulle arrangera Världsmästerskapet i fotboll för herrar år 1958, och invigdes den 29 maj 1958 med en fotbollsmatch mellan Göteborgs stadslag och det svenska landslaget. Ullevi rymmer 43 000 åskådare vid idrottsevenemang, men har en kapacitet på närmare 75 000 vid musikkonserter eftersom åskådare då även står på planen. Bruce Springsteen är en av många kända artister som har uppträtt här, och är känd för att bokstavligt talat ha rockat sönder Ullevi år 1985, vilket gjorde en ombyggnad nödvändig för att förhindra att något liknande skulle ske igen.

Även en arena med namnet Gamla Ullevi existerar, och som det nuvarande namnet antyder så hade det samma namn som arenan i föregående stycke fram tills att den nya arenan byggdes. För att göra saker och ting mer förvirrande så revs Gamla Ullevi år 2007 för att ge plats åt en ny arena på samma plats, och den nya arenan fick överta sin föregångares namn, trots att den då tekniskt sett är nyare än arenan som heter endast Ullevi. Hur som helst är Gamla Ullevi idag hemmaplan för Göteborgsklubbarna IFK Göteborg, Örgryte IS och GAIS, och är även nationalarena för det svenska damlandslaget i fotboll. Här hålls också merparten av finalmatcherna i Gothia Cup. Gamla Ullevi rymmer närmare 19 000 åskådare, så möjligheten att få en plats är stor.

Göteborg har givetvis även lokaler för inomhussporter såsom handboll och innebandy, bland annat Scandinavium, en inomhusarena som rymmer över 12 000 besökare. Scandinavium invigdes i början av 70-talet, och här har bland annat EM i friidrott och VM i handboll tagit plats, och det bara under de senaste tre åren. Scandinavium ligger liksom Ullevi i ett centralt stadsområde som kallas för Evenemangsstråket.